Twardość wody
Rozróżnia się następujące rodzaje rodzaje twardości wody:
Twardość wody pozostająca po przegotowaniu nazywa się twardością stałą (=twardość ogólna-twardość przemijająca) i jej wartość jest wyższa od twardości niewęglanowej.
Twog.= Twnwęg.+Twwęg.
Na podstawie dostępnych danych, można stwierdzić, że w wodzie surowej SUW Olesno (studnie nr od 1 do 6) twardość zawiera się w przedziale od 200 mg/l do 330 mg/l, co daje średnio 265 mg/l CaCO3. Natomiast w wodzie uzdatnionej kształtuje się na poziomie od 200 mg/l do 270 mg/l, co klasyfikuje ją jako średnio twardą. W związku z powyższym OPWiK Sp. z o.o. w Oleśnie zaleca dostosowanie urządzeń do rodzaju wody średnio twardej.
Podział wód podziemnych ze względu na stopień twardości: